lördag 18 februari 2012

Det här med medicin

Dj har skrivit det här inlägget om västerländsk läkarvård.

Hon har många poänger och jag tror helt klart att läkemedelsindustrin inte uppmuntrar samhället till göra livsstilsförändringar istället för att äta piller.

Däremot finns det en faktor till i det hela och den är människans inneboende lathet. Ett piller är enkelt, att lägga om kosten och börja träna är jobbigt och tråkigt.

Rekommendationerna för träning är idag att man ska konditionsträna 3-5 ggr/ vecka i ca 20-60 min med en medel till hög intensitet, dvs du ska bli svettig och andfådd.

Du ska dessutom styrketräna 2-3 ggr/ vecka i ca 20-60 min. Intensiteten ska ligga runt 60 % av RM. RM kan översättas med ditt max, dvs den vikt du har när du klarar att göra övningen en gång.

Gör du det här minskar risken för följande:
- Hjärt- och kärlsjukdomar
- Metabola sjukdomar, tex diabetes
- Depression
- Cancer, exemeplvis tjocktarmscancer
- För tidig död

Dessa rekommendationer skiljer sig lite från de klassiska 30 minuterna om dagen eftersom dessa kräver att du faktiskt ANSTRÄNGER dig när du motionerar. Utan ansträngning = ingen effekt.

Självklart finns det lata läkare som slentrianmässigt skriver ut mediciner utan att ha en handlingsplan för patienten. Det är dock läkarens skyldighet att hjälpa patientens förändra sin livsstil. Ett hjälpmedel som finns är "fysisk aktivitet på recept" och tydligen fungerar det väldigt bra. Många patienter tar det på större allvar när de fått en "ordination" utskriven gällande motion.

Ställ dock detta mot att ta ett piller. Vad väljer vi?

Jag tror förklaringen ligger i samma mentalitet som får människor att fråga mig hur jag gjort för att gå ner i vikt. Alla vet att det handlar om att äta mindre än du gör av med men hoppet om det magiska enkla blå pillret för 129:- på apoteket finns ändå där. Tänk att SLIPPA behöva träna och tänka på vad man äter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar