tisdag 27 oktober 2009

Vuxenpoäng =kåldolmar

1 vitkålshuvud (1- 1,5 kg)

Fyllning

2 dl kokt ris (motsvarar 4 msk risgryn)
300 gram blandfärs
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm kryddpeppar
2-3 dl mjölk

Stekning

2 msk smör eller margarin
ca 4 dl kålspad

Skruva in en korkskruv i vitkålshuvudet. Skär några snitt runt stocken, så lossnar bladen lättare. Förväll i 5-8 min. Lyft upp med hjälp av korkskruven och plocka av de färdiga bladen, släpp tillbaka huvudet i vattnet. Skär bort den grövsta nerven från bladen.

Blanda färs, ris och kryddor. Späd med mjölk, blandningen ska vara rätt lös.

Lägg 2-3 msk färs på varje blad och rulla ihop.


Antingen bryner du dolmarna runt om i en stekpanna (börja med skarven nedåt) och lägger dem sedan i stekgryta med kålspad och efterstek i tills de är klara. (35-40 min med vinterkål och 15-20 min med höst/vårkål).

Annars kan du lägga dem med skarven ner i en ugnsform, pensla med smör och soja och ugnsteka dem i225 grader 45-50 min. Vänd efter halva tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar