fredag 19 augusti 2011

Syntetisk smak

Jag käkar proteinpulver. (det är vassle, som i sin tur är en biprodukt vid osttillverkning. Så nej, det är inget hokuspokus. Finns även sådant som är tillverkat av soja och annat tjafs. Fortfarande inget hokuspokus)

Proteinpulver utan smak är inte särskilt angenämt, så därför väljer tillverkarna att smaksätta sina produkter med diverse innovativa smaker. Päronsplit, mintchoklad, banan/jordnöt osv. Det mesta är OK, i lagom doser, men efter ett par kilo blir det lätt att man tröttnar.

Jag hade av någon outgrundlig anledning köpt en variant med smak av jordgubb. De som känner vet att det där är en tankvurpa av stora mått. När jag var liten fick jag en rejäl allergichock när jag åt Top Hat. Varför jag åt Top Hat är också oklart eftersom det är en vidrig glass redan från början...Nåja.

Top Hat innehåller någon jordgubbssylt som smakar död och förruttnelse. Det var den jag var allergisk emot. I min värld smakar numera ALL syntetiskt framställd smak av jordgubbar på det viset sedan den mindre trivsamma upplevelsen.

Lyckliga jag tog med mig ett oöppnat paket proteinpulver till jobbet. Slår upp vatten, öser i pulver, tittar förvirrat på pulvret och tänker långsamt "men varför är det rosa klumpar i min mat!?!"

Lyckliga jag inser då att det är JORDGUBBSBITAR i det här slabbet. UUUURK!


Ja ja. Bara 700 gram kvar.

4 kommentarer:

  1. Urk! Syntet-jordgubb är det värsta som finns. Har aldrig gillat det. Det smakar ju aldrig som jordgubb.

    Jag käkar Sunwarriors protein.. raw-vegan utan smak. Har det i green smoothies eller wraps/pankakssmet.. Om man köper med smak så är det sötat med stevia. Dvs nada kemikalier ;D
    Nackdelen - pissedyrt! http://www.ravarubutiken.se/tillskott/risprotein-sunwarrior-1000-g.php

    SvaraRadera
  2. Fast det som sötningsmedel består av finns redan i din kropp...så det är inte direkt "kemiskt". Risprotein innehåller inte alls lika mycket grenade aminosyror som vassle och sedan är det svagt på lysinet.

    http://www.vitaminsidan.se/nyheter/vad-ar-aspartam

    Jag har försökt hitta studier som bevisar sambandet mellan ADHD och socker/sötningsmedel men hittar inga. Jag hittar däremot de som visar på viktuppgång pga ökat sötsug och de som avskriver cancerrisken (råttor får cancer pga att de inte har det enzym som krävs för att kissa ut salterna, vilket ger typ njurcancer)

    SvaraRadera
  3. tänker inte diskutera vilket proteinpulver som är bäst eller värst med dig då vi äter det för lite olika anledningar och har olika ingångsvinklar till det. För en vegan är det risprotein eller ärtprotein som gäller och det första smakar väldigt mycket bättre... ;)

    Angående sötningsmedel och ADHD så var första gången jag hörde om det var ju den BBC-nyhetsprogrammet i NY som berättade om det. Men jag har hört lite om det därefter. Och det var ju en vetenskaplig studie som de refererade till och som de pratade med. Men mer än det kommer jag inte ihåg. Det känns ju inte helt orimligt att det kan vara ett samband, men samtidigt kan det vara många olika saker man äter som kan trigga det om man ser på hur vår konsumtion av mat och ökningen av stimuli de senaste 20åren och ökningen av ADHD-diagnoser..

    SvaraRadera
  4. Jag är intresserad av att hitta den, lagt ut en förfrågan hos tomtarna som brukar ha stenkoll på studier. Ska bli intressant att läsa den!

    Ärtprotein låter verkligen inte gott...

    SvaraRadera